L’Equip de Govern aprova una moció per exigir al Consell de la Generalitat la continuïtat del Centre de Dia Públic d’Altea

El Ple ratifica una Esmena a la Totalitat a la Moció presentada per VOX sobre la votació d’elecció de la llengua base prevista a la Llei de Llibertat Educativa.

Al matí de ahir, tenia lloc la Sessió Ordinària del Ple de Febrer de l’Ajuntament d’Altea, en què s’han aprovat tots els punts de l’Ordre el Dia; entre ells una Esmena a la Totalitat presenteda per l’Equip de Govern, Compromís-PSOE, a la Moció del grup municipal Vox sobre la votació prevista a la Llei de Llibertat Educativa quant a l’elecció de llengua. Així mateix, quedava aprovada una Moció de Compromís-PSOE en què s’insta el Govern de la Generalitat a incloure als seus pressupostos la construcció del Centre de Dia Públic previst per a Altea.

Dos punts que han suscitat un debat intens entre el Govern i l’Oposició per la seua disparitat de criteris. Mentre que per a Compromís-PSOE no s’entén l’actitud de la Generalitat d’eliminar la construcció del Centre de Dia d’Altea; per a l’Oposició, principalment el grup municipal Popular, és una qüestió d’incompliment de terminis.

Al Punt Número 8 del Ple, l’Equip de Govern ha presentat una Moció exigint al Consell de la Generalitat Valenciana la continuïtat del Centre de Dia Públic d’Altea i en què es proposa al Ple l’adopció dels acords següents: exigir al Consell que mantinga la inversió i continue amb la construcció del Centre de Dia Públic d’Altea; instar la Generalitat Valenciana a incloure la construcció del Centre en els pressupostos del 2025 per garantir-ne la viabilitat; Sol·licitar a la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge el retorn de la Delegació de Competències i deixar-ne sense efecte la revocació, garantint així l’execució del projecte i destacar la importància social i comarcal d’esta infraestructura i la seua contribució a la millora de la qualitat de vida de la gent gran; reiterar el compromís de l’Ajuntament d’Altea amb la gent gran i la col·laboració amb les administracions superiors per garantir este servei essencial i traslladar aquest acord al president de la Generalitat, a la Conselleria de Serveis Socials, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes i al Síndic de Greuges.

Esta Moció, presentada pel regidor d’Urbanisme i defensada per l’edil de Benestar Social i Majors, ha sigut votada a favor pels grups municipals Compromís i PSPV-PSOE i en contra de PP i VOX.

Pel que fa al punt número 9 del Ple, en què el grup Municipal VOX ha presentat una moció sobre la votació prevista a la Llei de Llibertat Educativa, esta ha sigut rebutjada i l’Equip de Govern ha presentat una Esmena a la Totalitat de la mateixa.

Vox ha fonamentat la seua moció a: “l’Educació és un dret bàsic, i com a tal, l’Estat està obligat a garantir, no només el dret a l’Educació, sinó també a una Educació de qualitat i lliurement triada pels pares”. I el seu Portaveu ha fet esment als articles 26 de la Declaració de Drets Humans; l’article 27 de la Constitució Espanyola i l’article 8 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana que diu que els valencians i valencianes, en la seua condició de ciutadans espanyols i europeus, són titulars dels drets, deures i llibertats reconeguts en la Constitució Espanyola i en l’ordenament de la Unió Europea i en els instruments internacionals de protecció dels drets.

Per a VOX resulta evident que “a la Comunitat Valenciana este dret ha sigut conculcat en diferents àmbits, no només a l’hora que els pares puguen triar lliurement el centre educatiu per als seus fills, sinó, i el que resulta més greu per les limitacions de drets que implica, a l’hora que els pares elegisquen lliurement la llengua en què volen que els seus fills estudien”.

Segons reflecteix la Moció de VOX, “en els darrers anys hem comprovat com la manca de llibertat de llengua ha empitjorat a la Comunitat Valenciana de manera notable amb l’aprovació del Decret de Plurilingüisme 3/2017 d’1 de setembre, i la posterior aprovació de la Llei 4/2018, de 21 de febrer, per la qual es regulava i promovia el plurilingüisme. La recent entrada en vigor de la Llei de Llibertat Educativa (Llei 1/2024, de 27 de juny) suposa un avenç fonamental en la defensa dels drets i les llibertats de les famílies en l’àmbit educatiu. Esta norma permet als pares triar la llengua base d’escolarització dels seus fills, garantint així el seu dret a decidir el model educatiu que s’ajusti millor a les seves conviccions i necessitats”.

La Proposta d’acord de la Moció de VOX instava el Govern Municipal d’Altea a donar la difusió més gran possible a la votació sobre l’elecció de la llengua base d’escolarització, utilitzant els mitjans locals disponibles, perquè tots els ciutadans puguen exercir el seu dret a la votació telemàtica de forma informada entre els dies 25 de febrer i 4 de març; promoure activament la participació en la votació, animant els ciutadans a exercir el seu dret a decidir el model lingüístic que desitgen per als seus fills i garantir la total neutralitat del procés de votació, vetllant perquè es desenvolupe en un clima de llibertat absoluta, sense pressions ni ingerències de cap tipus, i assegurant que es respecten els principis democràtics d’imparcialitat i transparència.

A esta Moció de VOX, votada a favor per PP i en contra per Compromís-PSOE, l’Equip de Govern ha respost amb una Esmena a la Totalitat, defensada per l’edil d’Educació, Xelo González, en la qual s’indica, “l’equip de Govern ens responsabilitzem amb la defensa de la nostra educació, cohesió social i en la riquesa cultural del nostre poble.”

“La reforma recent impulsada pel govern del PP i Vox, amb l’aprovació de la Llei de Llibertat Educativa, no respon a criteris pedagògics ni de millora del sistema educatiu, sinó que suposa un atac frontal contra la normalització del valencià i el model d’immersió lingüística, un model avalat per la comunitat educativa i els experts en lingüística”. Argumenta la moció, que continua dient, “esta normativa desvirtua l´ensenyament plurilingüe que ha garantit que l´alumnat domine tant al valencià com al castellà, a més d´una llengua estrangera, i obri la porta a la desaparició del valencià de molts centres escolars”.

Per a Compromís-PSOE, “la nova llei, lluny de respectar el marc estatutari que protegeix la pròpia llengua, promou la segregació lingüística i posa en perill el dret de l’alumnat a aprendre i viure en valencià”.

Sobre la consulta que es pretén realitzar, entre els dies 25 de febrer i el 4 de març, la qualifica com “un instrument per desmantellar progressivament el valencià a l’ensenyament, disfressada de participació democràtica”.

Per a González, titular d’Educació al municipi, “no es pot garantir una Educació en igualtat d’oportunitats si es relega la llengua pròpia a un paper secundari o opcional”.

Arguments que els grups municipals de Compromís i PSPV-PSOE reflecteixen en la seua Esmena a la Totalitat que suposa un rebuig a la Moció de VOX i vol “defensar el valencià com a eina de cohesió, igualtat i arrelament al nostre territori”.

Pel que fa als acords que inclou l’Esmena a la Totalitat, hi ha el fet de manifestar el rebuig de l’Ajuntament d’Altea a la Llei de Llibertat Educativa, en considerar-la una amenaça per a la normalització del valencià i la igualtat lingüística; expressar el suport del Consistori a la comunitat educativa i a les famílies que defensen un model plurilingüe equilibrat, en què el valencià tinga una presència garantida i efectiva; reclamar a la Generalitat Valenciana que garantisca el dret de tot l’alumnat a adquirir una competència plena en valencià, tal com estableix l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i traslladar este acord a la Conselleria d’Educació, als grups parlamentaris de les Corts Valencianes i al Síndic de Greuges.

Finalment, l’Esmena a la Totalitat ha tirat endavant amb la majoria de l’Equip de Govern Compromís-PSOE i els vots en contra de PP i VOX.

La entrada L’Equip de Govern aprova una moció per exigir al Consell de la Generalitat la continuïtat del Centre de Dia Públic d’Altea se publicó primero en Altea Digital.

Traducir »