Francis Montesinos i Miquel Nadal, autors del cartell i pregó de la 37 edició del gran esdeveniment pirotècnic.
En la vesprada nit d’ahir era presentat el cartell de la present edició del Castell de l’Olla, que en la seua 37 edició ha sigut realitzat pel modista valencià Francis Montesinos. Al mateix temps que Miquel Nadal, erudit de les Lletres Valencianes, pregonava tan extraordinari esdeveniment pirotècnic que tindrà lloc el dissabte 9 d’agost. A la cita, organitzada per la Confraria del Castell de l’Olla, van acudir representants institucionals, organitzadors, col·laboradors, veïns d’Altea i l’Olla, entre altres; en definitiva “Amics del Castell”, com així li agrada nomenar-los al president de la Confraria, José Pérez Gorgoll, “el Picarraco”, durant el seu breu, però emocionant, intervenció.
Quant als triats per a realitzar el cartell i el pregó del Castell de l’Olla, Pérez Gorgoll explicava que “tots els anys proposem destacats artistes en virtut de la seua trajectòria professional, per la seua promoció de la cultura i la defensa de les nostres tradicions. En esta 37 edició parlem de dos referents que, en este sentit, han treballat per a il·lustrar amb la seua genialitat els valors del Castell de l’Olla”.
“Sense la col·laboració de tots els ‘Amics del Castell’ això no seria possible, així que us anime que continueu sent ‘Amics del Castell” concloïa el president de la Confraria, progenitora de l’esdeveniment.
Per tercer any consecutiu és la Pirotècnia Vulcano la que dispararà es castell de l’Olla. Un tret que dura, aproximadament 30 minuts, però que porta mesos de treball en el seu disseny, disposició i instal·lació que es farà l’últim dia. Tota una labor que suma esforços per a culminar en el gran castell de focs artificials que convertixen la “Nit del Castell” en una nit inigualable, si la meteorologia ho permet, que el sol fer. En paraules de Fernando Trotonda, pirotècnic i representant de Vulcà, una empresa que treballa a nivell internacional, “pot ser que no us ho cregueu, però el castell de l’Olla és l’esdeveniment pirotècnic més destacat de quants se celebren a Espanya”.
L’acte comptava també amb presència i intervenció de l’Alcalde d’Altea, Diego Zaragozí, qui saludava als presents; agraïa l’esforç realitzat per la Confraria del Castell de l’Olla perquè, cada segon dissabte d’agost, la Badia d’Altea s’il·lumine amb el gran castell de focs artificials que és es castell de l’Olla. Un esdeveniment que reunix milers de persones entorn de la Badia d’Altea per a gaudir-lo; donava les gràcies als tècnics, operaris, voluntaris, entitats, i Cossos de Seguretat que fan possible que any rere any se celebre es castell de l’Olla sense incidències que destacar. Un gran dispositiu que aborda l’organització i prevenció, però que també està preparat per a fer front a qualsevol imprevist que poguera sorgir. A tots ells es referia el Alcalde, que no va voler deixar passar l’oportunitat de demanar major col·laboració supramunicipal per al Castell.
En esta última cita del Castell de l’Olla, prèvia a la seua nit màgica, estan representades totes les administracions que col·laboren amb l’esdeveniment de l’estiu a Altea i una d’elles és la Generalitat Valenciana. En el seu nom, la consellera de Turisme, Innovació, Indústria i Comerç, Marian Cano, mostrava el permanent compromís del Consell cap al Castell apel·lant als seus valors i també expressava la importància turística del municipi d’Altea dins del territori regional. “Tots sabem que Altea és considerada com la perla del Mediterrani i entre tots hem de cuidar-la”. Afirmava la consellera.
Després de la intervenció de Marian Cano, prenia la paraula el president de la Diputació d’Alacant, president del Patronat de Turisme Costa Blanca i alcalde de la veïna localitat de Benidorm, Toni Pérez, qui reiterava les paraules d’agraïment cap a la Confraria “que treballa per mantindre l’essència del Castell de l’Olla en la qual molts col·laborem”. “Les tones de pólvora que es disparen no serien el mateix sense el component emocional que representa el Castell de l’Olla, en el qual es fusionen la tradició, la cultura, l’art i és el que sustenta un espectacle que és únic en la Costa Blanca, la Província i la Comarca”. Pérez ha qualificat l’esdeveniment com a “espectacular” i “representatiu del poble valencià, en el qual l’olor de pólvora, la llum, el color estan presents. Un castell en la mar, és un producte molt turístic que permet conéixer a Altea tal com és”.
Finalitzades les intervencions institucionals, prenia la paraula el pregoner, Miquel Nadal, escriptor i columnista, Premi Lletraferit 2021, autor d’innombrables publicacions, entre altres, i en estos moments director general de Cultura de la Generalitat Valenciana. Nadal recordava els pregoners que li han precedit i desitjava estar a l’altura d’estos. Així mateix, elogiava la figura de l’autor del Cartell i agraïa la distinció d’haver sigut triat autor del pregó de la present edició del Castell de l’Olla. Entre les innombrables referències al municipi i les festes alteanes, Miquel Nadal esmentava en reiterades ocasions a l’escriptor Francesc Martínez i Martínez i la seua obra “El Folklore Valencià. Coses de la meua terra”, en la qual el més il·lustre escriptor alteà descriu vida, costums, tradicions i festes alteanes, entre les quals es troba Sant Llorenç; festivitat que embolica al Castell de l’Olla.
Conclòs el pregó, molt aplaudit pels presents, arribava el moment de conéixer la imatge que representa al Castell de l’Olla 2025. Un cartell que ha sigut confeccionat pel modista valencià Francis Montesinos, Medalla d’Or de les Belles Arts i vinculat a Altea.
Abans de destapar la seua obra, Montesinos feia referència al mode en què va conéixer es castell, gràcies a Pepe el Barranquí, i manifestava ser un honor per a ell aportar el seu treball a una festa i terra especials per a ell. “Mai he vist una meravella pirotècnica com la que disposa la Confraria i el cartell serà un homenatge al més identificatiu del tret, que curiosament coincidix amb part de les meues inspiracions en la moda”. Montesinos es referia a la cua del Paó, que tan bé reproduïxen les carcasses del Castell.
L’acte, celebrat a l’hotel Cap Negret, era clausurat pel president de la Confraria Castell de l’Olla, José Pérez Gorgoll, qui va tindre paraules de gratitud cap als congregats i de record a Felipe Jorro, mort fa uns dies, president de la Confraria durant els seus primers huit anys d’existència.