El Consell Comarcal per la Igualtat de la Marina Baixa, CCIMB, s’ha reunit en sessió ordinària a Altea per abordar el tema de les cures a les famílies i continuar treballant en la coresponsabilitat. “Esta és la mesura més eficaç per acabar amb les desigualtats, que encara es continuen donant entre dones i homes a l’hora de repartir el treball domèstic i de cura a l’entorn familiar”. Ha comentat l´edil de Benestar Social d´Igualtat d´Altea, Anna Lanuza.
El tema de les cures forma part de l’agenda política dels municipis de la Comarca, i n’és una prova la campanya “Un home de cures”. El Consell Comarcal la va impulsar l’any 2023 i va ser presentada al mes de març, coincidint amb el Dia del Pare. S’hi interpel·lava els homes a involucrar-se en les tasques de cura tant de menors, com de persones grans i de persones amb necessitat de ser cuidades.
A la reunió que s’ha celebrat este dilluns a Altea, regidores i tècniques d’Igualtat de la Comarca han parlat del disseny d’una nova campanya de sensibilització ciutadana, on s’aborde el tema de la càrrega mental i les conseqüències que té sobre la salut física i mental de les dones. “La idea és anar treballant en els propers mesos sobre este tema i poder presentar la campanya el dia 19 de març del proper any”, apunta Lanuza.
“La càrrega mental demostra que els homes encara no s’han implicat en les tasques domèstiques i de cura. Les últimes dades oficials de l’Institut Nacional d’Estadística, INE, assenyalen que el temps que les dones dediquen a estos treballs duplica el dels homes, un clar exemple que la coresponsabilitat encara no s’ha aconseguit”; explica la regidora.
Durant la reunió també s’ha abordat la qüestió de la desaparició de la violència de gènere de les funcions de les Unitats d’Igualtat. Les tècniques d’Igualtat han mostrat la seua preocupació davant la situació que pot generar esta decisió política i que deixa en una vulnerabilitat més gran les dones víctimes de la violència de gènere, especialment als pobles de la mancomunitat, on els recursos són menors. Així com en l’abordatge integral que necessita la violència de gènere i en què les tècniques d’igualtat són claus tant en el disseny d’estratègies d’intervenció, campanyes de sensibilització com en els programes de formació que realitzen en tots els àmbits tant professionals com educatius.
Anna Lanuza, avança que portarà al Ple de l’Ajuntament una moció per denunciar este tema i exigir que es torne a incloure entre les funcions de les Unitats d’Igualtat, la prevenció, la detecció i la derivació de víctimes de violència de gènere, ja que les polítiques d’Igualtat no poden estar separades de la prevenció de la violència de gènere. Una violència que es manifesta per l’existència d’una relació de desigualtat i subordinació entre dones i homes.
El Consell Comarcal per la Igualtat de la Marina Baixa està format per les Regidories d’Igualtat de la Núcia, Benidorm, Callosa d’En Sarrià, Altea, Finestrat, Polop, la Vila Joiosa, els municipis de l’interior integrats a la Mancomunitat i l’Alfàs del Pi, on es tornarà a reunir el Consell al mes de juny.
La entrada Les cures a les famílies centren el darrer Consell Comarcal per la Igualtat se publicó primero en Altea Digital.