El Parc Natural de la Serra Gelada està patint els efectes d’una de les sequeres més greus registrades al territori valencià. Segons dades del Servei d’Ordenació i Gestió Forestal de la Generalitat Valenciana, durant el 2023 la precipitació mitjana anual a la zona va ser de només 217,5 l/m², provocant una reducció dràstica dels recursos hídrics disponibles per a la vegetació.
L’impacte sobre la massa forestal ha sigut devastador: s’estima que uns 15.000 arbres, principalment pins, han mort per estrès hídric. Els exemplars afectats, que presenten tons marrons i vermellosos, no poden recuperar-se, tot i les últimes pluges registrades. En canvi, algunes espècies de matoll podrien rebrotar amb la humitat recent.
Per fer front a aquesta situació, la Generalitat ha iniciat treballs de sanitat forestal que inclouen la retirada dels arbres morts en els Monts d’Utilitat Pública del Parc Natural. Aquesta mesura busca reduir el risc de caiguda d’arbres sobre infraestructures i visitants, així com minimitzar el perill d’incendis forestals a causa de l’acumulació de vegetació seca.
A més, els tècnics han descartat que la mortaldat estiga relacionada amb plagues com la Xylella fastidiosa o el nematode de la fusta del pi (Bursaphelenchus xylophilus), ja que no s’ha detectat la seua presència en cap de les prospeccions realitzades.
Els treballs de retirada d’arbres ja estan en marxa i han obligat a tancar temporalment l’accés al camí del Faro, una mesura necessària per garantir la seguretat dels visitants.
La regidoria de Tercera Edat treballa per eradicar la solitud no desitjada a Altea a través de l’Observatori de Majors
L’edil de Benestar Social i Majors, Anna Lanuza, informa sobre l’elaboració d’un estudi de diagnòstic de la soledat no desitjada...