Amb una participació de rècord de 128 originals, els Premis Altea de Literatura i Investigació han atret l’atenció d’un vast panorama editorial valencià. Aquesta edició, destacada per la qualitat de les obres i la rigorositat dels jurats, ha donat lloc a reconeixements en tres modalitats. La resolució dels premis es va fer oficial durant el tradicional sopar de gala a l’Espai Mirador del Palau Altea Centre d’Arts, el passat dissabte 12 d’abril.
Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez
Guanyadora: Míriam Ruiz Ruano
Obra: Fènix dels antics, pare dels moderns: Ausiàs March a la cultura catalana i valenciana del segle XIX

Els membres del jurat –integrats pel director de Publicacions i Investigació de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Joan Lluís Monjo i Mascaró, i Maria Josep Marín Jordà de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua– han escollit l’estudi de Míriam Ruiz Ruano pèl seu anàlisi profund i rigor investigatiu, connectant el llegat d’Ausiàs March amb el panorama cultural del segle XIX.
Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil
Guanyadora: Mina Busquet i Figueras
Obra: La cuinera de notícies

El jurat, format per Irene Mira Navarro, Josep Manuel Palomero Almela i Clara Ribatallada i Torelló (guanyadora de l’edició anterior), ha reconegut l’obra de Mina Busquet i Figueras per la seua narrativa vibrant i la capacitat de transmetre valors i emocions als lectors més joves, fent de la literatura una eina de reflexió i superació.
Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novel·la i Prosa Creativa
Guanyador: Marc Pallarès Piquer
Obra: Totes les llums del temps

En la modalitat de novel·la i prosa creativa, el jurat –integrat per Àngels Castelló Martínez, Antoni Maestre Brotons i Carme Manuel Cuenca– ha seleccionat l’obra de Marc Pallarès Piquer. Aquesta novel·la destaca per la seua mirada original sobre la temporalitat i l’experiència humana, aportant una narrativa intensa que convida a la reflexió sobre com el temps modela les nostres vides.
Una gala plena d’elements d’excepció
La celebració va comptar amb la conducció de la popular presentadora Clara Castelló, de Les notícies del matí d’À Punt, i amb l’ambient en directe de l’Orquestra Blava, que va omplir la vetllada amb una fusió de jazz i bigband inspirada en la tradició musical d’Altea. També es va reconèixer la trajectòria d’Antònia Consuelo Orozco amb el Premi Estela d’Honor, homenatjant la seva contribució com a pionera en el camp de les ciències i la cultura, i cada assistent va rebre un exemplar de Llotges, porxos i riuraus. Gènesi i desenvolupament de les arquitectures porticades valencianes, recent obra de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.
Els Premis Altea de Literatura i Investigació 2025 són el resultat de la col·laboració entre l’Ajuntament d’Altea i entitats culturals de referència com la Fundació Caixaltea, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Aila Edicions, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Aquesta iniciativa reafirma el compromís amb la promoció i difusió del patrimoni cultural i literari, obrint nous camins per a la recerca i la creació en el panorama editorial.
Amb aquesta edició, els Premis Altea celebren un any més el talent i la creativitat que impulsen la cultura valenciana, consolidant el seu rol com a plataforma imprescindible per a la innovació literària i la investigació cultural