La inversió de 47.000€ ha estat sufragada al 85% per la línia de subvenció d’adaptació al canvi climàtic de la GVA.
L’any 2023 el municipi d’Altea va desenvolupar el Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible, PACES, dels municipis de la Comunitat Valenciana, que té com a objectiu adaptar-se al canvi climàtic i aconseguir una reducció de les emissions totals d’efecte hivernacle igual o superior al 40% per al 2030.
Una de les línies d’actuació d’este pla se centra en la restauració ambiental i paisatgística de les masses forestals, cosa que augmenta la capacitat d’absorció de CO2 i la reducció de les temperatures i la probabilitat d’incendis, millorant la qualitat de vida dels veïns i veïnes d’Altea.
“En este sentit, la Finca de Santa Bàrbara, amb una superfície de 75.000 m2, suposa un dels terrenys municipals amb més superfície forestal i un pulmó verd per a Altea, per la qual cosa la seua conservació i manteniment han de ser prioritats d’interès públic”; comenta l’edil de Medi Ambient Jose Orozco, que ha explicat que “des d’octubre del 2024, fins al març del 2025, s’han dut a terme una sèrie de tractaments silvícols d’adaptabilitat de les masses forestals de la finca de Santa Bàrbara a les conseqüències del canvi climàtic. Els treballs han consistit en l’execució d’aclariments biodiversitat”.
A més, s’han executat fascines, és a dir, xicotets murets fets amb els propis troncs i branques dels pins per controlar l’erosió del sòl i augmentar la infiltració de l’aigua al subsòl. “Esta acció ajuda a fer compatible altres usos com l´Open Vila D´Altea de BTT que se celebrarà el proper 8 de Juny”. Ha apuntat el regidor.
Finalment, s’ha realitzat una repoblació amb 500 plançons d’espècies típiques d’ambients mediterranis com la carrasca, l’olivera, el garrover i el cirerer d’arboç amb l’objectiu de diversificar la vegetació i afavorir la dispersió de biodiversitat, augmentant la resiliència del bosc.
Els treballs s’han fet en una superfície total de 49.680 m2 i han tingut un cost de 47.051,93 €.
“Amb esta actuació s’ha aconseguit una millora de l’estat de les zones verdes de la Finca de Santa Bàrbara, creant un espai natural cuidat, amb menor risc d’incendi i amb unes masses forestals de més qualitat i biodiversitat. Entre els beneficis esperats s’inclouen la conservació de la biodiversitat, l’adaptació al canvi climàtic, la millora de la qualitat de l’aigua, la creació d’oportunitats”. Ha conclòs Jose Orozco, responsable municipal de Medi Ambient.
La entrada Finalitzats els treballs de restauració ambiental a les masses forestals de la Finca Santa Bàrbara se publicó primero en Altea Digital.