La regidoria de Benestar Social i Igualtat de l´ajuntament d´Altea dedica un espai artístic i cultural que mostra personatges, històries i creadors que, al llarg de la història del Manga i Anime, han representat la diversitat sexual i de gènere. Un dels objectius és reflectir de manera autèntica les realitats i lluites de la comunitat LGTBIQ+.
Amb motiu del dia internacional contra la LGTBIfòbia el proper 17 de maig, i en col·laboració amb els IES Bellaguarda i l’IES Altaia, s’engega la mostra “Expomanga”, un espai dedicat a posar en valor la visibilitat i l’aportació dels personatges LGTBIQ+ del món Manga i Anime. És una exposició itinerant que comença als IES alteans i, posteriorment, es farà visible per a tot el públic. A través d’aquestes il·lustracions es podrà reflexionar sobre l’impacte que el Manga i l’Anime poden tenir a la societat en oferir representacions de la comunitat LGTBIQ+ que ha estat històricament silenciada i estigmatitzada.
Amb aquesta exposició es comptarà amb el Termòmetre de Violència de gènere, però enfocada a l’àmbit LGTBIQ+.
Segons la regidora de l’àrea que organitza aquesta exposició, Anna Lanuza, “l’objectiu és donar visibilitat i sensibilitzar la societat utilitzant aquesta temàtica que arriba més directament a la joventut. Amb “Expomanga” LGTBIQ+ i una pancarta que es penjarà a l´ajuntament d’Altea començen les activitats d’una nova edició de Diversaltea que tindrà lloc el proper 28 de juny al Casc Antic”.
La coordinadora de l’equip de mediació IES Bellaguarda, Gadea Reis Arauzo, afirma que “aquesta exposició nova es treballarà a classe abans, durant i després de veure la mostra reflexionant els QR que s’obriran a les pantalles digitals. Es treballarà des de l’àmbit de la literatura, ja que el còmic és un gènere literari. Des dels departaments artístics la idea és prolongar el resultat de l´exposició al curs que ve per a fer un estudi amb més profunditat dels models Manga”.
Braulio Cencerrado, coordinador de l’àrea de Benestar Social i Igualtat, explica que “és un gènere nou en què es projecta d’una manera diferent la inclusió. Totes les imatges tenen un QR on s’expliquen les històries de cada personatge perquè tinguin sentit”. Cencerrado també ha volgut destacar que “des del departament se cebre el 17 de maig perquè fins que no estiguin garantits els drets de totes les persones, indiferentment de la condició sexual o gènere, cal visibilitzar-lo ja que continuen les agressions i els hem de fer front”.
La regidora, Anna Lanuza, també ha volgut informar que “des de Benestar Social i Igualtat s’ha de tenir present el telèfon d’atenció a víctimes de la LGTBIfòbia, el 028. En ell es denuncia la discriminació, la violència i la fustigació de la que són víctimes les persones homosexuals, bisexuals, transgèneres, transsexuals i intersexuals”.
La entrada Benestar Social i Igualtat posa en marxa l’espai artístic “Expomanga” LGTBIQ+ se publicó primero en Altea Digital.