Article opinió: SOBRE EL TURISME A ALTEA. Per Rafa Llorca.

Article opinió: SOBRE EL TURISME A ALTEA. Per Rafa Llorca.

Pot ser s’entenga millor si començe pels moviments poblacionals. Desprès dels anys seixanta, existeix una Inmigració de gent procedent d’Europa, sobretot, jubilats, que venen a Altea per motius de clima (sol, temperatures agradables, poca pluja, etc…), serveis mínims (alguns millor que en els seus països d’oritge, com els sanitaris), diferencia favorable a ells dels preus de les cases, i de la resta de productes de consum, doncs les seues rendes son superiors a les rendes d’ací ( majors ingressos per jubilació). I per la proximitat al mar, platges que poden gaudir en els mesos d’estiu, Gastronomia (varietat d’oferta de Restauració), Cultura (concerts, festes locals, teatre, etc…) i Comerç (productes locals i de fòra d’ací).

Aquestes característiques del poble son les que es defineixen com a Producte Turístic i el seu consum pels jubilats extranjers, anava associat a la construcció de residencies en Urbanitzacions fora del poble (Serra Bèrnia, principalment, però també d’altres cap a l’Alfàs del Pi, com Bello Horizonte.

Això, en tots els estudis universitaris sobre Turisme (busqueu “Turismo y urbanización en el litoral alicantino”. Fernando Vera Rebollo. Estudi important), es definia com Turisme Residencial. Diferenciat del model turístic de Sol i Platja, de Benidorm, Calp, etc…basat en Hotels i Apartaments turístics, com a base residencial dels turistes.

Els anàlisi sobre el turisme del segle XX definien a Altea dins del Turisme Residencial. Es parlava, pels polítics, com a una necessitat, per a equilibrar el producte que teníem, de oferir també residencies temporals, com Hotels i Apartaments turístics. Des de Planelles, ja es va intentar que invertiren en Altea cadenes o iniciatives particulars, de suport hostaler i no es va aconseguir, fins que uns quants empresaris d’Altea, en una època no llunyana van invertir en l’Hotel Cap Negret, que bàsicament vivia del viatges de la Tercera Edat (jubilats espanyols). Al mateix temps es llogaven algunes cases durant l’estiu, en zones com l’Olla i Cap Negret, o la zona del Port, i Nova Altea. Sempre en pisos que donaven a la mar, primera Línia.

També, va haver una Immigració interior d’altres zones d’Espanya( Andalusia, Castella,etc…), que venien a treballar en les Obres de les urbanitzacions que estaven construint-se, i es quedaven a viure ací i s’integraven en el poble; molts aprenien el valencià i, per suposat, també els seus fills, que formen part dels alteans actuals.

També, va haver una immigració dels països sudamericans (argentins, sobretot, cubans, bolivians, equatorians, etc…), buscant millorar econòmicament, al treballar en la zona.

Els immigrants per treball, es van instal·lar en Hostals i lloguers en cases particulars, fins que van poder fer-se propietaris de cases situades dins del casc urbà, o llogades. EL Plà general vigent va possibilitar les urbanitzacions per mig de Plans Parcials com el de Garganes-Basseta, on la principal empresa de construcció era los Hermanos Gonzalez, que feia cases de preu assequible i construcció d’una qualitat prou raonable.

Aquest model Turístic, basat en el Turisme Residencial, acompanyat del Plà General vigent és el que s’ha definit com a Model Extensiu (similar al de Xavia, Dènia, Benitachel, …i Pobles de l’interior- Lliber,…) a diferencia del Model Vertical (creixement urbanístic en altura, com a Benidorm). Aquest model Extensiu, on s’inclueix Altea, és el que ha provocat un major consum de territori i de despeses de manteniment – portar la llum i l’aigua, infraestructures, problemes d’urbanitzacions on el promotor se´n ha anat i ha deixat deficiències d’infraestructures de les quals es té que fer càrrec l’Ajuntament, etc…- . I és la causa de les primeres pujades de preu del sòl i dels pisos.

Com ha evolucionat aquest Model en Altea fins la situació actual?

Tot això ha donat pas a unes tensions de tipus immobiliari que es manifesta en els
següents fets:

I També, ha donat pas , tota aquesta fenomenologia, a exigir de l’Ajuntament:

Pèrdua d’identitat i del paisatge
Un informe del Consell Valencià de Cultura avisa dels mals que ha causat aquest model de Turisme Residencial, a banda de l’empobriment econòmic, i la pujada de preus del sòl i la vivenda, per a la població local, ha fixat una població estrangera que no s’integra i que defensa interessos diferents als de la població local (rusos, mafia, etc…) gastant recursos com l’aigua, amb les piscines. Per altra banda, han fotut el paisatge (edificis que s’anomenaven “Monstruos”, per construir en altura, en plena Serra, el que ha fet, que fugiren els dels xalets del costat, que eren de luxe i tenien més capacitat adquisitiva i que ha massificat el territori.

També, han acabat amb la Toponimia de la zona, passant a denominar, per exemple, Altea Hills ,al que era La Mallada. O ara, denominen Plà Urbanístic de Belles Arts, al que és el Pla Castell. Aixó suposa una pèrdua d’identitat col·lectiva de la població amb el paisatge i la tradició.

La Promoció turística
Hi ha un increment d’articles de premsa que parlen d’Altea com el Santorini espanyol, i demés xorrades (los 10 pueblos más bonitos, etc…) que ens fan mal, perquè saturen la demanda. S’afegeixen documentals i programes de la TV valenciana.
En tot cas, una de les mides pot ser intentar influir en el tipus de turisme que ve a Altea, buscant perfils de turistes de més capacitat adquisitiva i més propers culturalment, com els catalans, assistint a Fires de Turisme a Catalunya. També, a la Fira immobiliària del País Vasc, doncs és preferible un propietari vasc a un de belga o rus, més respectuosos amb l’identitat local. O turistes amb inquietuds culturals, amb els quals sí que hi hauria d’apropar-se. Per exemple, el col.lectiu LGTB. (Existeixen promocions en plataformes com a Booking, per a aquest col.lectiu, de capacitat adquisitiva i major nivell cultural, en general) .Estem en un moment que podem influir en el tipus de demandant que voldríem i que més ens interessa. En aquest sentit, per a mi no té massa tretllat anar a Fitur, ja que el turisme de Madrid, ja està consolidat i és fer costat i publicitar un Model de turisme en la Costa Blanca, amb el que no estem d’acord.

Mides a prendre:

Rafa Llorca Signes (Rifi). 23/11/2023

Vols publicar un article-resposta? Tal vegada un altre article totalment diferent?

T’esperem: hola@comboi.es
Exit mobile version