FRAMES PERCUSSION
TIMBER (2009), Michael Gordon
Timber (2009) és una peça del compositor americà Michael Gordon (1956-), fruit de l’encàrrec de la companyia de dansa club Guy&Roni i els grups de percussió Slagwerk donen Haag i Mantra Percussion. A Espanya va ser estrenada pel grup FRAMES Percussion dins del cicle OUT·SIDE 2016 en el Centre d’Art TeclaSala de l’Hospitalet de Llobregat.
Després d’una dècada d’intens treball dedicat a la composició orquestral, Michael Gordon va decidir proposar una composició austera que omet l’afinació temperada i l’orquestració. Gordon imagina al principi sis instruments de percussió indeterminats ordenats d’agut a greu. A través de canvis en la dinàmica d’un instrument a un altre, el conjunt instrumental proposa patrons ascendents o descendents que esborren qualsevol classe de discreció entre ells i creen un magma sonor constant. Després de mesos d’investigació, una sorprenent troballa determina i acaba d’esbossar l’obra: sis retallades de fusta de grandàries exuberants amb aparença de material de construcció, anomenats simantras. Aquestes fustes, a causa de la riquesa harmònica del so que produeixen, seran l’únic instrument utilitzat al llarg de la peça.
En paraules del mateix compositor: “una música que evoca un viatge pel desert”.
INTÈRPRETS:
Sabela Castro
Javier Delgado
Daniel Munarriz
Joan Pérez-Villegas
Sergio Sande
Miquel Vich
FRAMES PERCUSSION
Ensemble dedicat al repertori de nova creació, representa el talent i el compromís amb la música del seu temps. Format per una nova generació de percussionistes del nostre país, el grup neix amb la intenció de presentar les propostes més singulars i innovadores, que inclouen les obres més exigents del repertori actual, amb una màxima preparació i respecte als nous llenguatges compositius.
Vinculat en els seus inicis a Joventuts Musicals de Catalunya i a l’ESMUC, el grup manté una estreta relació amb L’Auditori de Barcelona. A més, ha impulsat la creació del Cicle Difraccions (antic OUT•SIDE), ha participat en el Festival Mixtur, Fundación Juan March, FiraTàrrega, Sismògraf Olot, MUTEK Barcelona, VANG de Madrid, Festival Riverrun d’Albi, Festival GREC i CNDM, entre d’altres.
En el camp de les arts escèniques, FRAMES Percussion és responsable del disseny i la interpretació de la música de l’espectacle 5.100 (m/s) de Joan Català i de Desert d’Albert Ǫuesada. A més, també ha creat l’espectacle pedagògic Out of the [CAGE], un encàrrec del Servei Educatiu de L’Auditori.
El repertori de FRAMES inclou obres icòniques del repertori per a ensemble de percussió i estrenes de compositors com Luis Codera Puzo, Núria Giménez-Comas i Sirah Martínez, Alberto Bernal, Meriel Price, Yukiko Watanabe, Cathy van Eck, Ruud Roelofsen, Montserrat Lladó, Helena Cánovas, Manuel Rodríguez-Valenzuela o Pablo Carrascosa.
Des del 2020, FRAMES Percussion rep el suport d’institucions com l’ICEC, ICUB, IRLL, INAEM i de la Fundació Ernst von Siemens. L’any 2022 publica el seu primer treball discogràfic, l’enregistrament de The so-called laws of nature de David Lang amb el segell Neu Records, i també Silenced d’Elena Rykova amb el segell Phonos Netlabel.
FRAMES Percussion ha estat guardonat amb l’Ernst von Siemens Ensemble Prize ’24 i serà ensemble resident del Palau de la Música Catalana durant les temporades 2024-25 i 2025-26.
L’entrada Programa 22-12-2024 ha aparegut primer a Altea Cultural.