Altea assolirà els 500 pictogrames per senyalitzar llocs d’interès turístic, comercial i municipal
El projecte es desenvolupa en el marc del Pla d’Accessibilitat Turística del municipi i compta amb la col·laboració de ILUNION Accessibilitat.
L’Ajuntament d’Altea assolirà enguany els 500 pictogrames amb relleu i braille per senyalitzar els establiments turístics, comercials i edificis municipals de la localitat. Una iniciativa que va rebre el tercer premi al Projecte de Millora de l’Accessibilitat a FITUR 2023, dins dels guardons SICTED, Sistema Integral de Qualitat Turística a Destino.
“Des que es va posar en marxa aquest projecte, l’any 2021, l’Ajuntament d’Altea ja ha senyalitzat, amb la col·laboració d’IL·LUNION Accessibilitat, un total de 402 edificis i aquest any arribarà als 500”, revela l’edil de Turisme, Xelo González, que afegeix que, “a més de la col·locació d’aquests pictogrames, ILUNION Accessibilitat ha instal·lat aquest any un bucle magnètic al taulell d’atenció al públic de la Tourist Info Altea”.
El bucle d’inducció magnètica és un sistema que permet a les persones que utilitzen audiòfons o implants coclears escoltar amb claredat, nitidesa i comoditat el seu interlocutor, una font d’àudio, una projecció audiovisual o una conferència, tant a espais oberts com a llocs tancats . És un sistema fàcil d’instal·lar i utilitzar, i l’únic que requereix és l’activació de la posició T de la pròtesi auditiva.
Braille multilingüístic
Així mateix, la companyia, líder europea en accessibilitat, ha fet la transcripció i impressió en braille del fullet informatiu d’Altea en tres idiomes: castellà, valencià i anglès. A paraules de la responsable municipal de turisme, “va venir un usuari a l’oficina a buscar el seu exemplar i ens va felicitar per la iniciativa. Únicament per aquesta persona, ja ha valgut la pena la feina”.
D‟altra banda, l‟Ajuntament d‟Altea té previstes dues formacions de sensibilització d‟atenció a persones amb discapacitat, cursos que impartirà ILUNION Accessibilitat el 17 d‟octubre. Un és específic per al personal de la Policia Local d’Altea, i l’altre està destinat al sector comercial i de restauració.
Totes aquestes mesures es troben dins del Pla d’Accessibilitat Turística d’Altea, elaborat per ILUNION l’any 2020 per reforçar l’eix d’accessibilitat universal del projecte municipal de Destinació Turística Intel·ligent (DTI), però no n’han estat les úniques.
Rutes en lectura fàcil
Així, durant aquests anys, ILUNION Accessibilitat ha redactat en lectura fàcil les rutes urbanes, a les quals les persones amb discapacitat visual poden accedir també a través de Codis QR Accessibles NaviLens. A més, aquesta companyia ha realitzat les audiodescripcions dels vídeos turístics de la localitat en castellà, valencià i anglès.
Pel que fa a les jornades de sensibilització per a l’atenció a persones amb discapacitat, es van iniciar l’any 2021 i es fan periòdicament cada any.
“El compromís de l´Ajuntament d´Altea amb l´accessibilitat i el turisme per a totes les persones és innegable”, assenyala la directora de Desenvolupament de Negoci d´IL·LUNION Accessibilitat, Pilar Soret, qui recorda que, tant la regidora de Turisme d´Altea, Xelo González, com els membres de l’ens gestor que formen l’eix d’accessibilitat, han participat a les jornades ‘Construint un món millor amb tots inclosos’ i ‘Reptes de l’acta europea d’accessibilitat’.
Projecte DTI certificat
El projecte DTI d’Altea està certificat per la norma UNE 178501, que dota el municipi d’un sistema de gestió integral que estableix diversos eixos, un dels quals és l’accessibilitat. En aquest sentit, el Pla d’Accessibilitat Turística desenvolupat per ILUNION converteix Altea en una destinació més accessible per a les persones amb discapacitat.
La entrada Altea assolirà els 500 pictogrames per senyalitzar llocs d’interès turístic, comercial i municipal se publicó primero en Altea Digital.