Entrevista a Diego Zaragozí, alcalde d’Altea

0

El programa «Aire Fresco», de Boom Ràdio, va entrevistar l’Alcalde d’Altea, Diego Zaragozí.

Des d’Altea Comboi us portem un resum de l’entrevista, de mitja hora, que podeu trobar en el següent enllaç.

A l’inici de l’entrevista es destaca la col·laboració entre el sector públic i privat en la digitalització de sistemes d’aigua potable i clavegueram en set municipis del litoral mediterrani. El projecte estratègic, dirigit pel Grup Global Omnium i finançat per fons europeus de 7,9 milions d’euros, busca la gestió integral de l’aigua.

El projecte de digitalització dels processos de l’aigua, iniciat en 2024, implementarà sensors en les xarxes d’aigua potable i clavegueram en un termini de 24 mesos, amb més de 100 treballadors involucrats per a beneficiar a una població de més de 400.000 usuaris.L’alcalde d’Altea, Diego Zaragozí, reconeix la importància del projecte per a resoldre problemes de terbolesa en l’aigua potable durant pluges intenses i millorar l’eficiència en la gestió de l’aigua, destacant la necessitat de controlar tant el subministrament d’aigua neta com els desguassos per a garantir la qualitat de l’aigua i reduir les pèrdues, actualment estimades en un 30%.

Es discutixen els beneficis econòmics i mediambientals del projecte de digitalització d’infraestructures d’aigua potable i clavegueram en set municipis, inclòs Altea. Es destaca l’estalvi de més de 2 milions d’euros per als usuaris, gràcies a la subvenció de més de 2 milions d’euros en una inversió total de més de 3 milions d’euros a Altea. Es ressalta la importància d’esta inversió per a accelerar millores necessàries en la infraestructura d’aigua i augmentar l’eficiència en la seua gestió.

S’esmenta breument l’impacte del 11-M i com va afectar la societat espanyola, assenyalant la naturalesa indiscriminada del terrorisme i el canvi en la percepció del perill a nivell mundial. Posteriorment, s’aborda el tema de l’agricultura a Altea, destacant la cessió d’instal·lacions de l’antiga cooperativa a l’Associació d’Agricultors, i s’esmenta que s’espera moure 700.000 quilos de nispro esta temporada.

Es discutix la situació de l’agricultura a Altea i es destaca la importància de mantindre els camps cuidats malgrat els costos econòmics associats. S’esmenta que moltes famílies mantenen la terra per motius romàntics i de principis, però es reconeix que mantindre l’agricultura com a mitjà de vida és cada vegada més difícil a causa dels baixos preus i els alts costos de manteniment.

Després, s’aborda la qüestió del pressupost municipal i s’esmenta que aproximadament el 40% del pressupost es destina a despeses generals i un altre percentatge similar per a despeses de personal, deixant un marge molt xicotet per a la inversió, que representa al voltant del 10% del pressupost total. S’assenyala la dificultat de realitzar inversions significatives a causa de la falta de fons disponibles, i es compara la situació amb la de l’Ajuntament de Benidorm, que invertix un percentatge major del seu pressupost en inversions.

En este fragment, s’aborda la qüestió del pressupost municipal i s’esmenta que les principals obres per a l’any inclouen la finalització del carrer del Sol i altres obres que no depenen de l’Ajuntament, com l’acabat de la platja i el pont del tren, finançat per la Generalitat.

Es discutix l’acusació de l’oposició sobre la reducció de partides en servicis socials, benestar animal, educació i ocupació, i es defén que el pressupost s’ha ajustat a les necessitats reals de despesa. A més, s’esmenta que el deute de l’Ajuntament ha disminuït significativament en comparació amb anys anteriors, la qual cosa indica una gestió financera més eficient. Passant de 40 milions a deure uns 4 milions, que impedixen, com deien fer grans inversions.

Es discutixen diversos temes relacionats amb la gestió municipal a Altea. Es destaca la importància de la formació contínua en la Policia Local i la implementació d’una bossa de policies joves per a garantir un adequat nombre d’efectius. També s’esmenta la gestió de la neteja pública, on es realitzen reforços durant períodes turístics.

Quant a la participació ciutadana, s’aborda el tema dels projectes participatius, on s’ha optat per executar projectes pendents abans de llançar noves propostes. S’esmenta el cas de l’obra a la Comunitat Valenciana, que es considera prioritària, i s’assegura que una vegada finalitzada, es començarà l’obra a Pont de Moncau.

Es discutixen diversos temes relacionats amb la gestió municipal a Altea. S’aborda l’accés dels grups de l’oposició a la ràdio municipal, on s’esmenta que existix un programa setmanal de debat polític al qual poden assistir, encara que l’oposició considera que no té suficient participació. A més, es planteja la preocupació d’un empresari sobre el manteniment deficient en el polígon de Cap Blanc i es reconeix la necessitat de millorar la situació, encara que s’assenyala la dificultat per a obtindre fons per a projectes d’infraestructura en eixa àrea.

També s’esmenta l’èxit de les Jornades de La Cullera en el sector de l’hostaleria, així com les dificultats enfrontades pels hostalers a causa de les condicions climàtiques i la necessitat de retirar els tancaments de la primera línia de platja. Es destaca l’espera d’un any per a la constitució d’una taula de negociació en el sector hostaler per a abordar estes qüestions.

En este últim segment, s’aborda el tema de la coalició política «Sumar» i el seu impacte en la política territorial, específicament en relació amb Compromís i Yolanda Díaz. L’entrevistat expressa la seua opinió personal que la coalició «Sumar» podria no ser beneficiós per a unes certes comunitats autònomes, com la Comunitat Valenciana, si resulta en l’absorció de veus locals per part d’una estructura nacional. L’entrevistador coincidix amb esta perspectiva i agraïx a l’alcalde per l’entrevista, destacant el seu compromís personal amb la comunicació directa i en persona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Traducir »